sreda, 8. april 2009

Izlet skozi podzemlje

V soboto, 4. aprila, nas je jamar Miran Nagode odpeljal na krasen izlet po kraški okolici Logatca. Najprej smo si ogledali vhod v Najdeno jamo, kjer smo lahko opazovali umazane avstrijske jamarje. Potem pa smo se sprehodili do Vranje jame, ki zaradi jezera vode ni dovoljevala prehoda na Planinsko polje.


Poplavljeno planinsko polje smo si zato ogledali z gozdnega previsa. Zatem nam je Miran povedal zanimivo zgodbo o tem, kako so pred leti z gojenci iz planinskega zavoda našli Alexovo jamo, ki so jo tudi poimenovali in vpisali v nacionalni register. Potem pa je sledil sprehod do tako imenovane brezstropne jame - sredi gozda.

Sledil je spust v podzemlje. Prižgali smo svetilke in se podali v Skedneno jamo.


V Skedneni jami smo si ogledali krasen strop z različnimi vdolbinami in luknjami, ki jih je v dolgih letih izoblikovala voda. Na stropu so lepo vidni tudi fosili školjk. Netopirje smo prestrašili, ogledali pa smo si lahko kapnik, ki je komaj začel rasti. Posebnost Skednene jame so tudi t. i. poligonalna tla, ki si jih lahko ogledamo pri izhodu (lahko tudi vhodu :) v jamo.


Pred skorajšnjim koncem našega jamskega izleta smo naredili še eno skupinsko, za zaresen konec pa še preverili globino jame Gradišnice tako, da smo poslušali padanje kamna. Kaj mislite, koliko časa smo poslušali kotaljenje?

Super izlet smo imeli, zato pa se na prvem mestu zahvaljujemo Miranu.

Čopasti Metulj*

4 komentarji:

špohtl pravi ...

In, kašna je globina gradišnice, glede na to, da, če delimo čas padca z pospeškom, potem pa je treba upeštevati, da zadeva ni čist navpična in je potrebno razultat dati pod koren in ga možiti z PI2 kvadrat in dodati integarl odvoda 3546?

Supernarc pravi ...

pozabu si na zračni upor!

Čopasti Metulj pravi ...

no sej, če upoštevaš vse to in možnost upočasnitve kamna na vseh mogočih ovirah, dobiš rezultat - tega iščemo, ne pa dodatnih vprašanj! a si že kdaj za vprašanje dobu nagrado al pa petko?! dej, dej, zračunej, no ;)

Lucky Luke pravi ...

moj kalkulator je napisal ERROR 1, tko da očitno kamn še ni padu dol :D
pa kamna tud še nism slišou da bi dol padu tko da bo očitno držal :P